Porc cu smochine şi salată cu ulei de nucă

Ingrediente

Pentru două porţii:
  • 450-500g muşchi de porc
  • 2 smochine
  • 1 ardei iute
  • ½ ceapă albă
  • 2 linguri dulceaţă de smochine verzi (sau de nuci verzi)
  • 1 lingură ulei de nucă
  • salată

Vinuri recomandate

  • Pinot Noir 2013

Pentru două porţii ajunge un muşchi de porc de 450-500 de grame. Am mai folosit două smochine, un ardei iute şi o jumătate de ceapă albă.

Am tăiat carnea în rondele, ceapa în bucăţi nu foarte mici şi ardeiul iute în fâşii. Le-am pus pe foc iute cu puţin ulei şi după două minute le-am acoperit cu o ceaşcă de apă. Am lăsat să scadă apa, cinci minute. Am pus apoi smochinele proaspete, tăiate-n sferturi şi am amestecat.

Tuşa de fineţe: două linguri de dulceaţă de smochine verzi. Am primit-o de la Viorel Copolovici când ne-am văzut ultima dată. Dacă vă vine să faceţi mâncarea asta şi nu găsiţi dulceaţa de smochine, poate găsiţi dulceaţă de nuci verzi.

Până s-a format sosul dulce-aromat-picant în jurul cărnii, am făcut salata. Adică am spălat frunzele, le-am zvântat şi am turnat peste ele o lingură de ulei de nucă. Îl găsiţi în supermarket.

Am mai adăugat puţină reducţie de oţet balsamic şi am amestecat uşor.
Am uitat să vă spun, am amestecat o smochină tăiată-n felii subţiri în salată. A fost o idee bună.

Salata, carnea, sosul şi vinul acesta sunt un fel de “match made in Heaven”, mă tot mir şi eu de cât de bine se înţeleg între ele. Nu vreau să descriu prea în amănunt senzaţiile, pentru că băutul vinului e o experienţă personală asemănătoare cu amprentele papilare, seamănă dar diferă de la persoană la persoană în straturile subtile.