"Turtele" de Crăciun

Ingrediente

  • 750g făină
  • 250g unt
  • sare
  • zahăr
  • 2 ouă
  • 1 plic mic praf copt
  • coaja rasă a unei lămâi
  • 2 linguri smântână acră
  • albuş bătut
  • miez de nucă măcinat

Vinuri recomandate

  • Rose 2016

Reţetă preluată de pe blogul www.adihadean.ro

Să vă spun despre “turtele”: pentru un blid plin cu vârf e nevoie de trei măsuri de făină (măsurăm cu cana şi ne ies 750 de grame) şi o măsură de unt. Adică 250 de grame. Amesteci bine untul cu făina, adaugi o pişcătură de sare, cinci linguri de zahăr, două ouă, un plic mic de praf de copt, coaja rasă a unei lămâi, două linguri de smântână acră. Frămânţi bine. Aluatul trebuie să fie uşor elastic, să nu curgă şi să se poată întinde în foaie. Dacă e prea tare, poţi să mai pui o lingură de smântână la frământat. Dacă-l frămânţi zece minute e destul. Îl mai laşi alte zece minute la hodină.

Până se hodineşte aluatul, poţi să explorezi adâncimile vinului. O să-ţi placă. Chiar de-ţi va veni greu să te desprinzi de vin, trebuie să o faci, prăjiturelele nu se taie singure. Trebuie să le tai tu, cu o formă, din foaia întinsă pe masă, nu mai groasă dar nici mai subţire de un centimetru. Treci apoi “turtelele” prin albuş bătut (numai cu o parte), apoi prin miez de nucă măcinat şi amestecat cu zahăr (cu aceeaşi parte). Le pui într-o tavă, pe o foaie de copt, cu nuca în sus. Apoi pui tava la cuptor (pe care-l încingi înainte) pentru 20-25 de minute, la 170-180 de grade Celsius.

Apoi, studiezi iar vinul. Să fii sănătos.