Viţel pe grill

Ingrediente

  • 1 antricot vițel
  • frunze salvie
  • frunze busuioc mici
  • unt, ulei, sare, piper
  • 1 lingură brânză fină de vaci
  • "un gât zdravăn" de Terra Romana Fetească Neagră

Vinuri recomandate

  • Feteasca Neagra 2016

Am luat un antricot de viţel, fraged şi marmorat discret cu fire de grăsime subţiri-subţiri. L-am lăsat pe masă, în bucătărie, cam două ceasuri înainte de a-l pune pe grătarul încins. Are nevoie carnea de relaxare iar statul pe masa din bucătărie, la temperatura camerei, e ca o zi la Spa. Abia apoi am pus carnea pe grătarul fierbinte şi uns uşor.

Carnea de vită nu se bucură dacă o ţii prea mult pe foc (bine, nu vorbim aici despre carnea fiertă ore în şir ori ţinută la cuptor în cine ştie ce tocăniţă, aceea-i altă mâncare de…vită, carnea nu prea mai are gust de carne ci de toate mirodeniile/legumele lângă care s-a fiert/copt). Trei minute pe o parte, trei pe cealaltă în prima fază…

…apoi alte zece minute într-o tigaie grea (bine, poate fi şi uşoară), cu puţin unt, cu nişte frunze de salvie şi o lingură de ulei, la cuptor, la 180-190 de grade Celsius. Fără a mai fi întoarsă.

Cât a stat carnea în cuptor (în cazul meu, sub capacul grill-ului Weber care mi-e atât de drag), mi-am căutat de lucru. Am luat o lingură sănătoasă de brânză fină de vaci, am amestecat-o cu o linguriţă de ulei, puţină sare şi puţin piper şi cu nişte frunze de busuioc, mititele şi proaspete.

Am scos carnea din cuptor şiam lăsat-o să se odihnească preţ de 5-7 minute pe o farfurie încălzită. Am turnat în tigaie, peste sosul de unt/ulei/suc de carne, un gât zdravăn de Fetească Neagră. Intr-un minut a scăzut la jumătate. Am luat tigaia de pe foc şi am pus în ea o linguriţă de cremă de brănză, aşa cum o preparasem mai devreme. Am amestecat bine şi am obţinut un sos grosuţ şi brun. Şi bun.

Nu mai ştiu de unde am aflat trucul ăsta, dar cred că de la un bucătar de meserie care mi-a scris cândva: nu am sărat/piperat carnea defel, am presărat şi sarea şi piperul proaspăt măcinat pe farfurie. Am pus apoi carnea peste ele.

Pe cât m-am bucurat de mâncare, m-am bucurat şi de vin.

Reţineţi: 6 minute pe grill, 10 minute în cuptorul fierbinte. Delicios, fraged. Puteţi face carnea si în tigaia grill, fără probleme.

Reţetă preluată de pe blogul www.adihadean.ro